Tuokaa minulle Roger Stone.

Mediakentässä on nykyaikana informaatiovaikuttamisen menetelmiä soveltavia manipulaattoreita, jotka tekevät journalistin aseman haastavaksi. Äskettäin julkaistu dokumentti Roger Stonesta avaa tämän maailman suurelle yleisölle.

Nyt Netflixissä pyörivää dokumenttia Get Me Roger Stone tehtiin vuosina 2011–2016. Se kannattaakin katsoa nyt, kun Donald Trumpin pitkäaikainen neuvonantaja Roger Stone odottaa ensi marraskuussa pidettävää oikeudenkäyntiä kongressin harhaanjohtamisesta, todistajaan vaikuttamisesta ja oikeuden estämisestä.

Näkyvyys on tärkeintä.

Kesällä 2016 Alex Jones ja Roger Stone hyökkäävät vasemmistolaisen Young Turks-ohjelman studioon kesken lähetyksen. Jones heittää toimittaja Cenk Uygurille t-paidan, jossa on Bill Clintonin kuva. Se muistuttaa Barack Obaman kampanjakuvaa vuodelta 2008. Sana HOPE on korvattu sanalla RAPE.
Uygur kiivastuu.
– Tämä [paita] on sairaan ihmisen tekemä. Olet sairas! Miksi media ottaa sinut vakavasti? 
Puolitoistatuntinen dokumentti saa ainakin minut pohtimaan samaa. Toistuvista valheista huolimatta uutiskanavat kutsuvat Stonen studioihinsa, antaen hänelle aina lisää uutisaikaa.
Stone nauttii näkyvyydestä.
Hän halveksii medioita ja yleisöä.
Samalla hän hyödyntää kumpaakin.
– Luuletko, että kouluja käymättömät tekevät eron viihteen ja politiikan välillä? Politiikka on rumien showbisnestä.
– Ainut puheenaiheena olemista huonompi asia on se, ettei ole puheenaiheena.

Miten totuutta suojellaan?

Totuus on Stonen käsissä varsin venyvä käsite.
Näkökulma on kaikki kaikessa:
– Toisen vapaustaistelija on toisen terroristi, hän toteaa.
Dokkarissa vilahtaa monta tuttua naamaa, Alex Jonesin lisäksi ainakin Steve Bannon ja Tucker Carlson. Heitä yhdistää halu ja tarve synnyttää epäluottamusta valtamedioihin yleisön keskuudessa. Heitä yhdistää myös se, että kullakin on on oma uutiskanava.
• Kun Trump valitsi Steve Bannonin neuvonantajakseen ja päästrategikseen, muistettiin meillä usein mainita, että Bannon oli oikeistopopulistisen Breitbart-uutissivuston päätoimittaja. Hän palasi sivuston johtoon muutamaksi kuukaudeksi elokuussa 2017 saatuaan potkut Valkoisesta talosta.
• Tucker Carlson tunnetaan juuri nyt parhaiten Fox-kanavalta poliittisena kommentaattorina, mutta hän perusti tätä ennen myös oman, konservatiivisen uutiskanavan. Vuonna 2010 julkaistua The Daily Caller -sivustoa on syytetty äärioikeistolaiseksi ja sen faktantarkistusta moitittu.
• Alex Jones on äärioikeistolaisen Infowars-sivuston perustaja ja radioääni, joka tunnetaan salaliittoteorioista ja vihapuheista.
Dokumentissa Alex Jones kannustaa Roger Stonea, joka huutaa:
– Bill ja Hillary Clinton ovat ammattirikollisia! Toistaiseksi valtamedia on auttanut piilottamaan heidän rikoksensa, mutta totuutta ei voida tukahduttaa enää.

Meille Suomessakin tuttu asetelma toistuu dokumentissa pelottavan selkeänä: medianäkyvyys antaa Stonelle lisää valtaa, ja toisaalta medioiden hiljaisuus antaa Stonelle aihetta väittää, että valtamediat tuhkahduttavat totuuden. Stonen kaltaiset mestarimanipuloijat asettavat journalistin (ja yleisön) hankalaan asemaan.

Yhdysvaltalainen kognitiivisen lingvistiikan professori George Lakoff kirjoitti vuonna 2004 aiheesta kirjan Don’t Think of an Elephant. Ihmisen aivot toimivat niin, että kyllin usein toistettu sanoma sulautuu ihmisen omiin referenssikehyksiin ja ihminen uskoo lopulta valheen. Siksi valheellista retoriikka vastaan taistelevan poliitikon kannattaakin väittelyn sijaan keskittyä faktoihin valheiden kieltämiseen sijaan. Kieltäminen vain vahvistaa valheen uskottavuutta. “That’s just how our brains work”, Lakoff kirjoittaa blogissaan.

Samalla hän päivittää kirjan ohjeita Trumpin luoman informaatiokaaoksen keskellä. Vapaasti suomennettuna:
Kun totuutta vastaan hyökätään, älä nielaise syöttiä. Keskity totuuteen ja sanoman moraaliseen sisältöön. Suojele totuutta. Osoita arvostusta journalisteja kohtaan, joiden tehtävänä on välittää tietoa.
Muista nämä:
• Älä toista hänen (Trumpin) sanojaan tai hashtageja, älä levitä hänen julkaisemiaan kuvia.
• Älä piittaa hänen tempuistaan. Jos uudelleentwiittaat ja levität hänen juttujaan, annat niille vain lisää näkyvyyttä. Kieltäydy antamasta hänelle viraalinäkyvyyttä.
• Keskitä energiasi luotettavaan, totuudenperäiseen uutisointiin.

Maailmalla informaatiokaaoksesta kiinnostuneet keskustelevat nyt dokumentista The Brink (2019), jossa elokuvantekijä Alison Klayman seuraa Steve Bannonia vuoden 2018 ajan. Kuvauksessa lupaillaan läheistä henkilökuvaa miehestä, joka on medioiden mestarimanipuloija. Aika näyttää, nähdäänkö dokkari pian myös Suomessa.